Hiatal Herni Ameliyatı

Hiatal Herni Ameliyatı

 

Hiatal Herni Ameliyat Endikasyon Değerlendirilmesi

Elli iki yaşında bayan hasta. Hipertansiyon tanısı var. İlaç kullanıyor.  Uzun süredir olan göğüs kafesi ön kısmında ağrı, nefes darlığı, ağız kokusu ağza acı su gelmesi gibi şikayetlerle kardioloji, göğüs hastalıkları ve gastroenteroloji hekimlerine birçok kez başvurmuş. Birçok medikal tedavi uygulanmış ancak şikayetleri düzelmemiş. Gastroenteroloji hekimince birkaç kez gastroskopi yapılmış. Tip 1 hiatal herni tanısı almış. En son 1 ay önce yapılan gastroskopide hiatal herni ve evre B özefajit tanısı konulmuş. Yapılan biyopside displastik değişiklikler tespit edilmesi üzerine cerrahi konsültasyonu önerilmiş ve hasta tarafıma başvurdu. 

Gastroskopik incelemede yaklaşık 6 cm’lik tip 1 hiayatal herni ve Evre B özefajit izlendi. Hastaya çekilen Toraks BT’de Diafram krusları arasında yaklaşık 3,5 cm çapında hiatal genişleme ve geniş hiatustan toraks içerisine doğru retrokardiak alana kadar diafram krusundan itibaren yaklaşık 6 cm uzanan herniye mide kardia ve fundusu (hiatal herni) izlendi, olarak raporlandı. 

Hastaya bu bulgular eşliğinde laparoskopik hiatal herni onarımı ve laparoskopik nissen fundoplikasyon ameliyatları önerildi. Peroperatif kanama, torakoabdominal yaklaşım ve mesh (yama) gereksinimlerinin olabileceği hakkında bilgi verildi. Ayrıca hiatal herni ve buna bağlı oluşan gastroözefageal reflü hastalığının uzun dönemde sonuçları hakkında bilgilendirildi. Özellikle bu durumun gelişebilecek bir Mide Kanserine sebep olabileceği hakkında bilgilendirildi. 

 

Hiatal Herni ve Mide Kanseri İlişkisi

Mide kanseri, tüm kanserler arasında 5. sıklıkta görülen ve genellikle erken dönemde bulgu vermeyen sinsi bir hastalıktır. Altmış yaş üzerinde sıklığı artar. Özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük ülkelerde daha sık görülen kanser türleridir. Gastroskopinin kolay ulaşılır olması ve tarama programları sayesinde son dönemlerde sıklığı azalmaktadır. Ancak son dönem yapılan çalışmalarda endemik bölgelerdeki sıklığı azalırken sosyoekonomik olarak daha az görülen toplumlarda özellikle gastroözefageal bileşke (ÖGJ) tümörlerinde artış izlenmektedir. Bu artışın en önemli sebepleri olarakta obezite ve hiatal herniye bağlı gastroözefageal reflü hastalığı düşünülmektedir. Bu sebeplerden dolayı özellikle obezite ile mücadele ve hiatal herni hastalarının daha titizlikle ele alınarak tedavisinin yapılması önem kazanmaktadır. 

 

Hiatal Herni Ameliyatı ve Komplikasyon Değerlendirilmesi

Gerekli hazırlıklar sonrası hastamızı operasyona aldık. Laparoskopik yöntemle torokoabdominal girişime gerek kalmadan abdominal yaklaşımla hastamızın fıtıklaşan midesini normal yerine getirerek fıtık alanını dikişlerle kapattık. Ayrıca midede fundoplikasyon yaparak reflü semptomlarının da önüne geçmeyi planladık. Ameliyat esnasında ve ameliyat sonrasında kan vermeyi gerektirecek bir kanamamız olmadı. Ameliyattan sonrası 2. gün hastamızı reçete vererek ve diyet önerilerimizle taburcu ettik. 

Yaptığımız ameliyatın başarılı olma ihtimalinin bilimsel karşılığı %90’dır. Ameliyat sonrası hastalarda özellikle en sık karşılaştığımız ve bazen 6 ay-1 yıl kadar sürebilen istenmeyen etki yemekten sonra epigastrik alanda ağrıdır. Ameliyat sonrası 1 haftasını dolduran hastamızda herhangi bir komplikasyon veya istenmeyen etki gözlemlemedik. Şikâyetlerinde düzelen hasta şu an çok daha mutlu ve huzurlu hayatına devam etmektedir.

 

Hiatal herni (endoskopik görünüm).

Hiatal herni (endoskopik görünüm).

 

Operasyon esnasında cerrah, asistan ve hemşirenin görünümü.

Operasyon esnasında cerrah, asistan ve hemşirenin görünümü.

 

Hiatal kurslardaki açıklık ve mediastendeki fıtık alanının operasyon anındaki görüntüsü.

Hiatal kurslardaki açıklık ve mediastendeki fıtık alanının operasyon anındaki görüntüsü.

 

Tamiri yapılmış hiatal herni.

Tamiri yapılmış hiatal herni.

 

Önceki BlogTüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)